Lydmaskering implementeres med et system, der sikrer optimal funktionalitet.
ergoacoustic udfører montering og konfiguration af systemet, så maskeringen af lyde sker optimalt alle steder i et givent rum.
Lydmaskering er en ideel løsning til optimering af det akustiske lydmiljø, og systemet dæmper forstyrrende støj fra samtaler, således at personer i et rum undgår at blive påvirket negativt af denne støj.
Systemet til lydmaskering er elektronisk, billigt og effektivt – uden at være pladskrævende, og uden at forringe arkitektur eller æstetik i de rum, hvor systemet implementeres.
Lydmaskeringen er en variabel og justerbar løsning, og maskeringen af støjende lyde fra samtaler sker ved at måle CO2 indholdet, der er afhænger af, hvor mange mennesker, der er i rummet. Jo flere mennesker jo højere CO2 indhold, og alt efter om CO2 indholdet er højt eller lavt, skruer systemet automatisk op eller ned for lydmaskeringen.
Vores lydmaskering er det mest omkostningseffektive system til optimering af akustisk lydmiljø i USA, og såvidt vi ved, gælder det samme i Danmark.
I forhold til andre løsninger som fx opsætning af akustiske paneler, så er lydmaskering væsentlig mere målrettet det problem, der skaber forstyrrende støj. Akustikpaneler sørger for at reducere mængden af refleksioner af lyde, men panelerne har ingen støjreducerende effekt. Det er netop med den støjreducerende effekt, at lydmaskering giver en bedre løsning. Lydmaskering og akustikpaneler kan dog sagtens indgå i en kombinationsløsning, hvor der bliver gjort brug af begge metoders styrker.
Sådan virker lydmaskering i praksis
Gennem emmitere (små højtalere) tilføres rummet et tæppe af svage, konstante og ensartede lydstimuli, der er nemme at forstå for den menneskelige hjerne.
Denne tilføjelse af lyde resulterer i, at rummet synes mere stille. Dette skyldes , at den tilførte lyd reducerer opfattelse og forståelighed af menneskelig tale.
Variationer i lyd er distraherende. Såvel variationer i styrke (dynamik) som frekvens forstærkes af reflektioner, der opfanges af vores ører. Vores opmærksomhed bliver afledt og rettet mod det, der skaber disse variationer – det kan være trafikstøj, tale, støj fra printere, maskiner eller andre elektroniske / elektriske enheder , der skaber variationer i vores lydmiljø.
Her er et lille eksempel på lydmaskering i hverdagen:
Forestil dig en samtale med en anden person i dit køkken, mens du er ved at vaske op. Når vandet ikke løber fra vandhanen, kan du høre det, den anden siger ganske klart og tydeligt.
Når vandet derimod løber fra vandhanen, bliver det meget sværere at høre og forstå det, der bliver sagt. Det skyldes i al sin enkelthed, at det rindende vand ”maskerer” lyden af de talte ord.
Lydmaskering efterligner dette fænomen på en langt mere sofistikeret og effektiv måde.
Ved at tilføje et tæppe af konstant og ensartet lydstimuli (såsom professionelt konstruerede lyde, der lyder som rislende vand) til et miljø, maskeres anden støj i miljøet, hvilket gør støjen langt mindre distraherende. Lydmaskeringen reducerer det dynamikområde, hvor lyddistrationen er distraherende. Vi kalder dette område radius af distraktion.
Når lydmaskering tilføjes, bliver det sværere at forstå samtaler på tværs af et givent lokale, og koncentrationen øges hos de mennesker, der befinder sig i rummet.