Samtalestøj er den største kilde til forstyrrelser og nedsat koncentration.
Når forskellige samtaler i et rum med flere mennesker er uvedkommende, så bliver samtalerne til samtalestøj, og den form for støj er årsag til forstyrrelser og nedsat koncentration, der fører til stress og ineffektivitet.
Lydmaskering er en effektiv løsning på alle de problemer, som samtalestøj fører med sig, da lydmaskeringen ”gemmer” støjen for hjernen og dermed opfattelsesevnen hos alle de personer, for hvem samtalestøjen er støj og derfor bør undgåes.
Lydmaskeringen skaber et optimalt akustisk lydmiljø, der er den bedste løsning på de gener og ulemper, som støj er årsag til.
Samtalestøj skabes alle steder, hvor der er samtalende mennesker til stede, og den påvirker dermed alle mennesker. Støjpåvirkningen rammer det enkelte menneske ubevidst, fordi det er hjernen, der af sig selv forsøger at decifrere alle samtalernes lyde til forståeligt tale. Dermed arbejder hjernen hos den enkelte person på højtryk med at forsøge at forstå en masse samtaler, der reelt er ligegyldige for den enkelte person.
Den enkelte person har kun brug for at forstå den samtale, som denne person helt bevidst fører med en eller flere andre personer.
Formålet med lydmaskering er at gøre lydene fra uvedkommende samtaler uforståelige for hjernen, så hver enkelt person kan koncentrere sig om præcist det gøremål, som personen er i gang med. Det kan være en samtale i det ”rum” i rummet, hvor personen er sammen med venner, kolleger eller lignende og har en samtale med hinanden. Gøremålet kan også være arbejde eller fordybelse, hvor der er brug for ro til at kunne koncentrere sig.
Samtaler i form af støj er i dagens moderne samfund en af de største årsager til de mange problemer, der hersker med hensyn til stress, ukoncentration og ineffektivitet.
Samtaler skaber derudover et andet væsentligt problem, og det handler om diskretion og privathed ved fortrolige samtaler. Det drejer sig først og fremmest om fortrolige samtaler i rum, hvor flere personer, der er uvedkommende for hinanden, er tilstede.
En fortrolig samtale, der kræver diskretion og privathed kan eksempelvist være:
- mellem en kunde og en farmaceut på et apotek
- mellem en patient og en lægesekretær hos en læge, speciallæge eller på sygehus
- mellem en gæst og hotelreceptionist på et hotel
- mellem en kunde og en advokat på et advokatkontor eller i retten
- mellem en kunde og en bankrådgiver i en bank
Lydmaskering er en innovativ løsning, der nærmest skaber en usynlig væg mellem de ofte to eller tre samtalende personer og alle de andre personer i det samme rum.
Ved at maskere lyden i ”rummet” hos de 2-3 personer, bliver samtalen uforståelig og uopfattelig for de øvrige og uvedkommende personer.
Og med den lydmaskering, som ergoacoustic leverer, bliver eventuelle samtaler blandt de øvrige personer i rummet også lydmaskeret, således at alle samtalende grupper uanset størrelse kan holde hver sin samtale i sin egen zone (”rum”) i rummet.
Lydmaskering handler her primært om at beskytte privatheden for den person, der har brug for andres ydelser.
Sekundært er der omvendt også tænkt på de andre tilstedeværende personer, der er tilstede i rummet. De vil sandsynligvis gerne være fri for at overhøre andre uvedkommende personers samtaler, og derfor har de også behov for at få beskyttet deres privathed og eventuelle samtale.
Alle mennesker bliver dagligt udsat for samtalestøj, og de uvedkommende samtaler er den største kilde til den form for støj, der skaber ringere trivsel, ukoncentration og ineffektivitet i fritid såvel som på arbejde.
For personer med tinnitus, høreapparater og andre former for hørebesvær er samtalestøj et endnu større problem, og jo flere uvedkommende samtaler, de udsættes for i et rum, jo mere akkumuleres støjen i en eksponentiel stigende kurve. Denne stigende samtalestøj kan skabe en ubevidst og ekstrem høj hjerneaktivitet, der udelukkende handler om at forsøge at forstå alle lyde fuldt ud, hvilket blot medfører frustration og ukoncentration hos hver enkelt person.
Samtalestøj er en stor ulempe for alle mennesker i mange situationer i løbet af en dag. Der er støj fra uvedkommende tale på fx arbejdspladsen, i institutioner, i skoler, i butikker, på cafeer og restuaranter, i kantinen og på museer. Støj fra samtaler kan kun fjernes ved at stoppe samtalerne.
Lydmaskering er derfor den klart bedste løsning, da den netop gemmer samtalestøjen væk for alle de personer, der skal undgå påvirkninger af støjen. Omvendt forbliver samtalens lyde hørbar hos de personer, der taler sammen i hver sin gruppe.
Du kan her læse mere om, hvordan lydmaskeringen fungerer i praksis